BLIŻEJ GRECKIEJ KULTURY
21 października 2022
BLIŻEJ GRECKIEJ KULTURY
Uczniowie uczestniczący w Erasmusie, poza programem praktyk zawodowych realizują również program kulturowy.
Przed wylotem do Grecji odbywali zajęcia przygotowujące do wyjazdu, dzięki czemu już wcześniej mogli zapoznać się z kulturą i obyczajami kraju, w którym będą zdobywać doświadczenie zawodowe.
Zajęcia kulturoznawcze prowadzone przez Panią Karolinę Ścisłowicz- Plutę obejmowały m.in. takie zagadnienia jak :
• historia kraju
• obyczaje panujące w Grecji, np. gesty i ich znaczenie
• kuchnia narodowa ( charakterystyczne smaki, potrawy i produkty)
• najważniejsze miasta oraz ich główne zabytki
• podstawowe zwroty językowe.
Zajęcia językowe prowadzone przez Panią Katarzynę Dworzyńską oraz Pana Pawła Ferensa dotyczyły rozwijania umiejętności komunikowania się w języku angielskim oraz współpracy w grupie. Miały na celu oswoić uczniów z posługiwaniem się językiem obcym, którego będą używać na co dzień.
W ramach czasu wolnego 1.10.2022 r. uczniowie udali się wraz z opiekunami na wycieczkę krajoznawczą. Sama podróż autokarem dostarczyła wielu niesamowitych wrażeń. Malownicze krajobrazy Krety zachwycały wszystkich uczestników wyjazdu, np. wysokie i strome klify nadmorskie, pasma wysokogórskie, sady oliwne czy uprawy winogron oraz drzewa rosnące na pionowych ścianach skalnych wzdłuż autostrady. Pierwszym przystankiem było Knossos położone u stóp gór Ida niedaleko stolicy Krety - Heraklionu. Uczniowie zostali oprowadzeni po ruinach pałacu minojskiego ( jedna z najstarszych budowli starożytnej Grecji ) przez panią przewodniczkę, która przybliżała jego historię w języku angielskim. Następnym przystankiem była kamienista plaża w miejscowości Matala. To urokliwe miejsce pełne unikatowych skał oraz jaskiń. Uczniowie mogli korzystać z kąpieli w morzu śródziemnym w ten wyjątkowo upalny dzień. Zwieńczeniem wyprawy był posiłek w lokalnej tawernie złożony z szerokiego wachlarza dań kuchni greckiej oraz odwiedziny rodzinnej wioski pani Stelli Androulakis.
Kolejna wycieczka tym razem do Chanii odbyła się 20.10.2022 r. Jest to drugie co do wielkości miasto Krety oraz jej najbardziej wysunięty na zachód region. Słynie z pięknego Portu Weneckiego oraz zbudowanego wokół niego Starego Miasta, które wyróżnia się unikalnym stylem ze względu na mieszankę wpływów weneckich i tureckich. Innymi wartymi uwagi zabytkami są :
• latarnia morska
• twierdza Firkas - najważniejsza fortyfikacja Chanii
• kościół Agios Nikolaos
• hala targowa
• meczet Giai Tziamisi
Elementem integracji grupy było wspólne wyjście na kręgle.
Poza wycieczkami do oddalonych od Rethymno miejsc, uczniowie mogą zwiedzać miasto, w którym są zakwaterowani na własną rękę. W pierwszym tygodniu wyjazdu odwiedzili wraz z opiekunami Wenecką Fortecę ( Fortezza Veneziana ). Wysoko położony punkt obserwacyjny pozwala zobaczyć panoramę miasta rozciągniętego wzdłuż wybrzeża u stóp gór. Inne wartościowe zabytki Rethymno to :
• fontanna Rimondi
• Loggia ( XVI - wieczny wenecki budynek w centrum Starego Miasta Rethymno )
• Meczet Neratzes - najstarszy gmach islamski na Krecie.
• brama Guora
• Meczet Kara Mousa - Paszy
• katedra Bogurodzicy
• Port Wenecki z charakterystyczną latarnią morską.
Poza zwiedzaniem miasta uczniowie korzystali również w upalne dni z hotelowego basenu, morza i plaży. Popołudniowe i wieczorne spacery uliczkami Starego Miasta, odwiedzanie lokalnych sklepów i restauracji, gdzie mogą zobaczyć i kupić regionalne produkty, specjały czy rękodzieło, np. naczynia z drewna oliwnego, biżuteria, alabastrowe rzeźby to również urozmaicenie czasu wolnego. Na każdym kroku można spotkać nieodłączny element krajobrazu Rethymno - przyjazne i chętne do kontaktu z człowiekiem koty.
Kuchnia grecka, która bardzo różni się od polskiej jest pełna zaskakujących i nieoczywistych smaków. Uczestnicy wyjazdu mają wiele okazji do próbowania greckich specjałów, np. codzienne kolacje w Souvlaki Bar ( element integracji grupy ); obiadokolacja w tawernie niedaleko Matali ( wycieczka 1.10.2022r. ), gdzie m.in. podane były :
• faszerowane liście winogron oraz faszerowane kwiaty cukini,
• tzatziki i ser owczy,
• Horiatiki ( sałatka grecka z serem Feta ),
• grillowane mięso w przyprawach kuchni greckiej,
• pieczone ziemniaki w przyprawach,
• lody z mleka owczego.
Inne potrawy, których uczniowie mogą spróbować w restauracjach w Rethymno to przykładowo :
• mousaka - tradycyjna zapiekanka grecka na bazie bakłażana, pomidora, mięsa mielonego z sosem beszamelowym i serem
• pizza grecka\kreteńska - pizza z dodatkiem sera Feta
• souvlaki - grillowane mięso wieprzowe lub drobiowe owinięte w plastry boczku w postaci szaszłyków.

 

 im. Stanisława Staszica w Stąporkowie

Zespół Szkół

Ponadpodstawowych

ZESPÓŁ SZKOŁ PONADPODSTAWOWYCH

IM. STANISŁAWA STASZICA W STĄPORKOWIE